Harburg

Harburg

Harburg is een stadje van een kleine 5500 inwoners in Zwaben in het bondsland Beieren. De gemeente ligt aan de Romantische Strasse in het dal van de rivier de Wörnitz. De gemeente Harburg bestaat uit 27 kernen. Harburg ligt in een zogenoemde “Ries”, een inslagkrater van zo’n vijftien miljoen jaar oud. De gemeente Harburg bestaat behalve de oorspronkelijke stad uit een groot aantal dorpen en gehuchten. Harburg ligt aan de Romantische Strasse.

De eerste zekere vermelding van Harburg in een oorkonde is uit 1150. De Harburg is dan een Rijksburcht in het bezit van het Zwabische geslacht Hofenstaufen. In 1251 werd de plaats door Koenraad IV zonder de burcht verpand aan de graaf van Oettingen. Al vroeg kreeg Harburg te maken met de reformatie, namelijk al in 1524, het jaar waarin Paul Warbeck de Lutherse hofprediker werd en de slotkerk de eerste protestante kerk in de Ries. Na een kort intermezzo van twee jaar onder katholieke graven, werd Harburg in 1552 definitief protestants. In 1612 werd voor de bewoners in het dal de Barbarakapel opgericht, die later uitgebreid werd tot kerk. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) kreeg Harburg het zwaar te verduren in 1632 toen het leger van koning Gustav II van Zweden met zijn leger door de stad trok. In 1634 was de bevolking van Harburg zelfs gehalveerd als gevolg van oorlogshandelingen en de pest. In 1671 vestigden zich vijf Joden in Harburg, wat het begin van de Joodse gemeente in de stad betekende. In 1731 sterft met de vorst Albrecht Ernst II het regerende protestantse lijn van het geslacht van Oettingen-Oettingen uit. In 1774 komt Harburg onder het bewind van de lijn Oettingen-Wallerstein. In 1800 wordt de burcht belegerd door Franse revolutionaire troepen. Doordat de Oostenrijkse bezetting van de burcht capituleerde, bleef het slot ongeschonden. Deze gebeurtenis wordt nog ieder jaar gevierd op een zondag in juni, het Bockfest. In 1806 komt Harburg onder het bestuur van het koninkrijk Beieren. In 1849 krijgt Harburg de status van stad en wordt bovendien aangesloten op het spoorwegnet en in 1863 worden de vijf oude stadspoorten afgebroken. In 1930 wordt de oude stadspomp op de markt afgebroken. In 1946 wordt de in 1945 verwoeste Steinernen Brücke herbouwd en in gebruik genomen, en tussen 1955 en 1957 wordt een tunnel onder de Harburg gebouwd en in 1975 wordt de nieuwe Wörnitzbrücke gebouwd.

Tot de bezienswaardigheden van Harburg behoort ongetwijfeld de burcht Harburg zelf. Deze torent boven de stad uit. Het is een uitgebreid middeleeuws complex uit de elfde en twaalfde eeuw. De toestand van de burcht zoals die in de achttiende eeuw was, is nu grotendeels bewaard gebleven. De oude stadspoorten van Harburg waren bijzonder, al omstreeks 1500 had de stad vijf houten poorten. Een stadsmuur was niet nodig, omdat de huizen aan de rand van de stad gezamenlijk een verdedigbare façade vormden. In het midden van de negentiende eeuw zijn de poorten afgebroken, officieel omdat ze bouwvallig waren, maar feitelijk omdat ze de mensen toen gewoonweg niet meer bevielen. Op de plekken van de oude poorten zijn nu gedenkborden aangebracht. De gemeente Harburg heeft in de verschillende kernen meerdere monumenten die onder de monumentenzorg van het bondsland Beieren staan.