Wallerstein

Wallerstein

Wallerstein is een zogenoemde marktgemeente van bijna 3500 inwoners in de regio Augsburg in het bondsland Beieren. De term ‘markt’ voor dit soort gemeenten werd vroeger in heel het zuiden van Duitsland gebruikt, maar tegenwoordig alleen nog maar in Beieren. Wallerstein ligt in een krater – een zogenoemde Ries – waarin zo’n 14,5 miljoen jaar geleden een meteoriet is ingeslagen. Centraal in de gemeente staat de 65 meter hoge Wallersteiner Burgfelsen.

De middeleeuwse nederzetting Wallerstein ontstond aan een hoofdweg vanuit Italië naar Frankfurt. De weg werd vooral door handelaren, pelgrims en soldaten gebruikt. De plaats werd oorspronkelijk Steinheim genoemd en wordt voor het eerst in 1238 vermeld in een oorkonde. De burcht bovenop de rots was het middelpunt van het Zwabische vorstenhuis Hohenstaufen in de Ries en was het persoonlijke bezit van keizer Frederik I Barbarossa. Na de ondergang van dit geslacht ging het bezit rond 1250 over in de handen van het huis Oettingen dat in de dertiende en veertiende eeuw zijn grootste macht beleefde. In de vijftiende eeuw bouwden zij de nederzetting aan de voet van de rots uit tot een residentie en werd de plaats voortaan naar de burcht, Wallerstein, genoemd. De verlening van de marktrechten in het jaar 1500 door keizer Maximilian I was van grote economische betekenis. In 1648, het laatste jaar van de Dertigjarige Oorlog, werd de burcht door de Zweden verwoest. De graven van Oettingen-Wallerstein hebben Wallerstein tot bloei gebracht. Door zijn kastelen en herenhuizen, kerken en kapellen behield de plats het typische aanzicht van een landelijke residentie. Het vorstendom Oettingen-Wallerstein beleefde in de achttiende eeuw zijn culturele hoogtepunt., maar verloor in 1806 zijn zelfstandigheid en werd bij het koninkrijk Beieren gevoegd.

Tot de grote bezienswaardigheden van Wallerstein behoort uiteraard het slot Wallerstein zelf. De bouw van het complex begon in 1804 en is tot op de dag van vandaag een prachtige en idyllische plek om te bezoeken. Op de Burgfelsen zelf staat nu geen burcht meer, maar het blijft een mooie plek om naartoe te klimmen, al was het maar voor het weidse uitzicht dat men er geniet. De Pestsäule of Dreifaltigkeitssäule is de blikvanger van Wallerstein. Deze zuil is in 1722-1725 gebeeldhouwd door Johann Georg Bschorer naar het voorbeeld van Boheemse pestzuilen. Het Joodse kerkhof herinnert aan de voormalige Joodse gemeenschap van Wallerstein. Op het kerkhof ligt een doodgeschoten concentratiekampgevangene die waarschijnlijk tijdens een dodenmars in het voorjaar van 1945 is vermoord.