Schillingsfürst

Schillingsfürst

Schillingsfürst is een gemeente in de regio Midden-Franken in het bondsland Beieren. De gemeente van een kleine 3000 inwoners die ligt aan de Romantische Strasse, bestaat uit 21 kernen waarvan Schillingsfürst zelf er één is. Schillingsfürst ligt in het natuurpark Frankenhöhe.

Schillingsfürst wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit het jaar 1000. In die tijd vormde Schillingsfürst een afbakening voor een wildgebied waar alleen de koning het recht had om te jagen. In 1300 was Schillingsfürst in het bezit van de familie Hohenlohe. Onder de burcht van de familie Hohenlohe ontwikkelde zich uit het dorp Frankenheim het huidige stadje Schillingsfürst. In 1316 werd de burcht verwoest door Lodewijk van Beieren. De burcht werd herbouwd maar opnieuw vernietigd in de Dertigjarige oorlog (1618-1648). In 1757 werden de bezittingen van de Hohenlohes door keizer Franz I tot Rijksvorstendommen verheven, nadat de graven zelf al eerder tot Rijksgraaf waren benoemd. In de tweede helft van de achttiende eeuw breidde de nederzetting Schillingsfürst zich aanzienlijk uit door een bewuste bevolkingspolitiek. In 1792 werd een jagerregiment opgericht dat kiem vormde voor het latere Franse vreemdelingenlegioen. Op 4 november 1959 kreeg Schillingsfürst uiteindelijk stadsrechten.

Tot de bezienswaardigheden van Schillingsfürst behoort het Brunnenhausmuseum met een historische ossentredmolen. Een ander museum is de Ludwig-Dörflergalerie en ten slotte het museum van het Franse vreemdelingenlegioen. Het Schloss Schillingsfürst is een bijzonder bouwwerk uit het begin van de achttiende eeuw. De Hongaars-Oostenrijkse componist Franz Liszt was bevriend met graaf Gustav Adolf en heeft meermaals op het slot gelogeerd. Het hele complex valt onder de monumentenzorg van het bondsland Beieren. Ook de watertoren een bijzonder gebouw in Schillingsfürst. Een andere bezienswaardigheid is de Beierse Jagdfalkenhof, een roofvogeldierentuin.