Hohenfurch

Hohenfurch

Hohenfurch is een gemeente in de Duitse deelstaat Beieren, en maakt deel uit van het Landkreis Weilheim-Schongau. Het stadje ligt in de vallei van de Schönach, aan de Romantische Strasse.

In de Romeinse tijd liep de Via Claudia Augusta door het grondgebied van Hohenfurch. Het dorp Hohenfurch was oorspronkelijk in twee delen verdeeld. Tot 1785 werd het bovendorp bestuurd door het Hochstift Augsburg en het onderdorp door het klooster St. Mang in Füssen. Daarna kwam het hele dorp onder bestuur van het klooster Steingaden en werd daarmee deel van het keurvorstendom Beieren. Omgeven door weiden en bossen ligt Hohenfurch en vormt de toegangspoort tot de streek die 'Pfaffenwinkel' (papenhoek) genoemd wordt. Hier kunnen vakantiegangers in alle rust genieten van de natuur, de gezellige sfeer en het uitzicht op het Alpenvoorland. Een uitgebreid net van fiets- en wandelpaden, maar ook andere recreatiefaciliteiten als paardrijden, tennis, langlaufen, enz. nodigen uit voor een heerlijke vakantie.

Bezienswaardig zijn ondermeer, Parochiekerk Mariae Himmelfahrt: toren en koor 14e/15e eeuw; 1750-1754 in rococostijl verbouwd; kansel met stucwerk en gotische madonna (1420), Op de Hauptstrasse bevindt zich een tufstenen kruis uit de late middeleeuwen. Op de Lechstrasse bevindt zich een voormalige herberg met brouwerij. De Laatgotische kapel St.-Ursula: ten zuiden van Hohenfurch (ten oosten van de Romantische Strasse) is op een groene heuvel de St.-Ursula-kapel te zien. De kapel werd in 1520/1521 in laatgotische stijl gebouwd en is gewijd aan de H. Ursula, de beschermheilige van de vlotvaarders.