Rottenbuch

Rottenbuch

Rottenbuch is een kleine gemeente van nog geen 1700 inwoners in de regio Oberland in het bondsland Beieren. De gemeente die gelegen is aan de Romantische Strasse, bestaat uit 23 dorpjes en gehuchten.

Naast het klooster zijn bezienswaardig, Bedevaartkapel Frauenbrünnerl (1708): kleine achthoekige kapel met Mariafiguur (14e eeuw)
Echelsbacher brug (1929) over het 76 m diepe Ammerravijn
In het paradijselijke landschap tegen de achtergrond van de Beierse Alpen leiden bewegwijzerde wandelpaden vanuit de diepte van het wilde Ammerravijn tot op hoogtes van 900 m. Bij de plaatselijke VVV is een wandelkaart met routebeschrijving verkrijgbaar.

De belangrijkste bezienswaardigheid in Rottenbuch is het klooster van de Augustijner koorheren. Het werd door de Beierse hertog Welf IV in 1073 gesticht en in 1803 geseculariseerd. De kloosterkerk Maria Geboorte is oorspronkelijk in Romaanse stijl opgetrokken, maar werd tussen 1468 en 1480 opnieuw opgebouwd. In het interieur bevinden zich werken van Joseph Schmuzer en diens zoon Franz-Xaver in rococostijl. Verder plafondfresco’s van Matthäus Günther en een altaar en orgelombouw van Franz Xaver Schmädl. Op het noordelijke altaar staat een Mariabeeld van Erasmus Grasser uit 1493. Ten noorden van het dorp staat de 66 meter hoge zendmast Rottenbuch, de hoogste houten toren van Duitsland uit 2002. Jaarlijks vindt eind augustus begin september in Rottenbuch een paardenmarkt plaats waar koudbloedige veulens verhandeld worden.