Burg Harburg

Burg Harburg is een burcht die hoog boven de stad Harburg in regio Zwaben in het bondsland Beieren, uittorent. Het kasteel is een groot middeleeuws bouwwerk uit de elfde en twaalfde eeuw. De huidige vorm van Burg Harburg stamt grotendeels uit de achttiende eeuw. De burcht is vanouds het bezit van de vorstelijke familie Oettingen-Wallerstein.
Burg Harburg wordt voor het eerst genoemd in de stichtingsakte van de Proosdij Berchtesgaden rond het jaar 1100. Kuno van Harburg was de halfbroer van de stichter van het klooster Berengar van Sulzbach en eigenaar van de Burg Harburg. In 1299 werd de burcht door koning Albrecht I van Habsburg aan de graven van Oettingen in leen gegeven. Nadat deze familielijn in 1731 uitgestorven was, ging Burg Harburg over in handen van het huis Oettingen-Wallerstein.

Burcht Harburg- Foto: www.schloss-weikersheim.de

De kern van de burcht wordt door een muur met zes torens omsloten. Dit deel is het oudste. In Burg Harburg bevindt zich een put die oorspronkelijk een diepte van 129 meter had. Het duurde meer dan een half uur om met behulp van de tredmolen één emmer water omhoog te brengen. Tegenwoordig is de put nog maar vijftig meter diep, omdat er een tunnel van de B25 direct onder de burcht ligt. De weergang langs de muur is in de vijftiende eeuw gebouwd en diende ter verdediging van de burcht. De zijde van de burcht gericht op het plateau was het meest gevoelig voor aanvallen. Aan deze kant waren de muren dan ook bijzonder sterk en werd de burcht bovendien door een extra zogenoemde dwingel (een ruimte tussen twee verdedigingsmuren) met halfronde muurtorens versterkt. Burg Harburg is voorzien van twee zogenoemde bergfriedes (eenvoudige verdedigingstorens), de Diebsturm en de Faulturm uit de twaalfde eeuw. Deze torens dienden als de laatste toevluchtsmogelijkheden voor de burchtbewoners, als de vijand al in het kasteel was binnengedrongen. De Diebsturm deed aanvankelijk ook als voorraadkelder dienst, omdat de ruimte tot drie meter onder de grond altijd koel was. Later werd de Diebsturm ook als gevangenis gebruikt. Er bevonden zich twee martelkamers in de toren, in de een kon het zeer warm gestookt worden en de andere was juist donker en koud. De oude voorraadkelder werd tot kerker omgevormd. De Faulturm werd in de achttiende eeuw omgevormd tot trappenhuis. De Vogtei, een vakwerkgebouw, stamt uit 1562. Dit gebouw werd door de burchtheer bewoond. Tegenwoordig bevinden zich daarin een hotel en restaurant. In de voormalige bakkerij is nu de kasteelwinkel gevestigd. Het hoofdgebouw was oorspronkelijk het gebouw waar de burgzaten gehuisvest waren, later is het omgevormd tot één grote zaal en werd de Faulturm het trappenhuis. De plafondschilderingen zijn afkomstig uit het afgebroken slot Tiergarten en geven voorstellingen uit de Griekse mythologie weer.

Vanuit de lucht Burg HarburgFoto: Deutschlandtour.focus.de

Het vorstengebouw diende aanvankelijk voor de huisvesting van de grafelijke familie, maar werd later gebruikt voor jachtpartijen en ten slotte in de negentiende eeuw als graanspieker (voorraadkamer) gebruikt. In 1948 werd hier de bibliotheek en kunstverzameling ondergebracht. De bibliotheek is tegenwoordig ondergebracht in de universiteitsbibliotheek van Augsburg. De slotkerk is gewijd aan Sint Michael en heeft een zwaar barokkarakter. De kerk wordt gesierd door drie meer dan levensgrote beelden, deze stellen graaf Gottfried en zijn twee echtgenotes voor. Verder zijn er nog een aantal beelden van adellijke figuren en heiligen te vinden.