Op de fiets lang de Romantische Strasse

Duitsland heeft vele sprookjesachtige bestemmingen. Onze buren hebben in cultureel alsook in natuurlijk opzicht een scala aan toeristische mogelijkheden. Een van de meest betoverende ervaringen moet dan wel de Duitse Romantische Route zijn. Een fietsvakantie langs de Romantische Strasse is een niet te missen hoogtepunt van wat Duitsland te bieden heeft.

Fietsvakantie langs de Romantische Strasse Foto: www.fuessen.de

De ongekende magie van de route

Kastelen, vakwerkhuizen, historische stadjes; je waant je in een andere wereld. De Romantische Strasse is de verbinding tussen Würzburg met Füsen. De route gaat dus richting de Oostenrijkse grens. Het is een kralensnoer van indrukwekkende landschappen, dorpen, steden, barokkerken en fraaie kastelen. Op twee-derde van de rit komen dan de Alpen in zicht. Al 60 jaar is dit de meest bijzondere toeristische bestemming van het land. Gastvrijheid, geschiedenis, cultuur en natuurlijk schoon zijn gegarandeerde ingrediënten van de fietsvakantie langs de Romantische Strasse.

Fietsen van de route

Veel mensen leggen deze weg af met de auto. Echter is het fietsend afleggen vele malen indrukwekkender. Er is de tijd om echt de schoonheid op te nemen en deel uit te maken van de magische sfeer. Elk toeristisch kantoor heeft een routekaart beschikbaar. Ook staat de route met groene bordjes duidelijk aangegeven op de wegen. Een fietsvakantie langs de Romantische Strasse is dan ook erg populair.

Landschappen onderweg

De reden waarom de route zo populair is, komt enerzijds door de landschappen. Rivierdalen, bossen, burchten, groene weides, vorstenhuizen, Alpentoppen en de goed geconserveerde stadjes. Dinkelsbühl is een goed voorbeeld hiervan. Het heeft een middeleeuws karakter met een bourgondische inslag.

Enkele bezienswaardigheden

Een fietsvakantie langs de Romantische Strasse kent een overvloed aan bezienswaardigheden. Eén ervan is het slot Neuschwanstein. Het archetypische kasteel is een markant gebouw dat zeer indrukwekkend is.

In Rothenburg ob der Tauber heeft een kerstmuseum. Ook heeft het rond kerst een kerstmarkt die veel waardering geniet. Het Rathaus en de Historiengewölbe zijn echte aanraders om in de stad te bezoeken.

Voor de shoppers en mensen die houden van uitgebreid eten, is Augsburg aan te bevelen. De door de Romeinen gestichte stad ligt bezaaid met bezienswaardigheden. Zelfs de oudste sociale woningen zijn hier te vinden. Ze stammen uit 1516. Op de pleinen van het stadscentrum is het mogelijk op terrassen onder het genot van een drankje en een fijne maaltijd de stadssfeer in te ademen.

In Harburg is het vooral genieten van de behaaglijke straatjes. Winkeltjes met delicatessen en producten voortkomen uit vakmanschap zijn er te bewonderen. Hogerop is Burg Harburg gesitueerd. Het is een burcht die een bezoek waard is.

Een plek die de straat 'mooiste straat van Zuid-Duitsland' draagt is de Reichsstrasse in Donauwörth. Een onderdeel van de handelsroute. Prachtige huizen wisselen elkaar af tussen het Rathaus en het Fuggerhaus.