Sprookjeskasteel Neuschwanstein

Slot Neuschwanstein is een kasteel in Hohenschwangau in de regio Allgäu in het bondsland Beieren. Het is gebouwd in de tweede helft van de negentiende eeuw door koning Lodewijk II van Beieren, die later krankzinnig werd verklaard. Met ruim1,3 miljoen bezoekers per jaar is het Slot Neuschwanstein een van de populairste toeristische attracties van Duitsland. De bouw startte in 1869 en het moest het uiterlijk van een middeleeuws ridderslot krijgen. Het ontwerp is van de theaterarchitect en decorontwerper Christian Jank, de uitvoering was in handen van Eduard Riedel en Georg von Dollmann. Bij het overlijden van Lodewijk in 1886 werd de bouw meteen stilgelegd.

SchwangauFoto: www.allvietnam.com
De oorspronkelijke naam van het slot was Neue Burg Hohenschwangau genoemd naar de burcht van de heren van Schwangau die zich op dezelfde plaats bevond. Na 1886 kreeg het slot zijn huidige naam. Het kasteel is uitgegroeid tot een Europese topattractie. De bezoekers kunnen ervoor kiezen om naar boven te lopen of om zich met een koets te laten brengen. Het romantische uiterlijk dat er verantwoordelijk voor is dat het een sprookjeskasteel genoemd wordt, is de inspiratiebron geweest voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland in Californië. Walt Disney heeft zelf Slot Neuschwanstein, voordat de bouw van zijn themapark begon, bezocht. De Marienbrücke die iets hogerop tussen de bergen rond 1850 gebouwd is door koning Maximiliaan II, geeft een schitterend uitzicht op het kasteel.

Het interieurFoto: www.neosasse.be

Het Slot Neuschwanstein is over een lengte van ongeveer 150 meter gevormd uit meerdere aaneensluitende gebouwen. Het staat op een rotsplatform en is versierd met talrijke torens, siertorentjes, puntgevels, balkons, kantelen en beeldhouwwerk. De ramen van het hoofdgebouw zijn in een Romaans aandoende stijl als dubbelbogen of drievoudige bogen uitgevoerd. Het kasteel biedt vanuit alle richtingen een schilderachtige aanblik, gelegen tussen meren en heuvels. De burcht Neuschwanstein moest het prototype van een middeleeuws kasteel zijn, maar alles wat essentieel is voor de verdediging van een middeleeuwse burcht ontbreekt. Via het poortgebouw komt men het Slot Neuschwanstein binnen. Het gebouw bestaat uit twee symmetrische vleugels elk geflankeerd door een ronde toren aan de buitenzijde. De muren van het poortgebouw zijn langs de buitenkant met rode tegels bezet en de gevel langs de binnenhof is met gele kalksteen bekleed. Dit is het enige gebouw van het kasteel dat afwijkend van kleur is. Het gebouw is geheel van kantelen voorzien. Boven de poort met van een trapgevel was de eerste woning voor Lodewijk, zodat hij van daaruit het bouwen kon volgen. Het wapen van het Beierse koningshuis is aangebracht in de gevel boven de poort. De poortgebouwen zelf waren stallingen. Langs de binnenhof begrenst een arcade de noordzijde met een grote vierkante toren. De zuidzijde is open met uitzicht op het achterliggende berglandschap.

Een pui begrenst de binnenhof in het westen, met de vorm van het koor van de kapel die nooit gebouwd is. Een trap leidt naar de bovenste binnenhof. De vierkante toren van 45 meter hoog is eigenlijk alleen decoratief. De ridderzaal of het ridderverblijf begrenst de bovenste binnenhof aan de noordzijde, maar de naam dekt de functie niet want dit deel van het gebouw bestond eigenlijk uit dienstvertrekken. De kemenade of de vrouwenkamer van Slot Neuschwanstein werd ook nooit voor die functie gebruikt. De indeling herinnert aan de Antwerpse burcht Het Steen, deze is de plaats van handeling in het eerste bedrijf van Wagners Lohengrin. Aan de westkant van de binnenhof stond het eigenlijke paleis. Dit gebouw heeft vijf verdiepingen en bestaat uit twee balkvormige ruimtes die onder een kleine hoek op elkaar aansluiten en zo het grondoppervlak van de rots volgen. De gebouwen hebben hoge zadeldaken. In de hoeken waar de gebouwen op elkaar aansluiten bevinden zich twee torens met een wenteltrap. De noordelijke toren is het hoogste punt van het Slot Neuschwanstein. In de westelijke gevel zit een groot balkon met uitzicht op de Alpsee.

Ook binnen in het slot is het betoverend mooi. De vele zalen en impossante vertrekken zijn voorzien van alle pracht en praal. In het hoogseizoen staan drommen Japanners en Amerikanen in de rij om binnen te komen. Indien u het kunt plannen is het verstandiger om in het voor- of naseizoen een bezoek te brengen aan kasteel Neuschwanstein. Het is er dan minder druk zodat het er een stuk aangenamer is.

De omgeving van het kasteel is fraai wat betreft het natuurschoon. Dit leent zich bijzonder goed voor het maken van wandelingen.